Cafeaua este băutura noastră preferată atunci când ne dorim un plus de energie. Fie că ești obosit după o noapte grea, fie că ai o zi lungă la serviciu sau trebuie să îți păstrezi concentrarea: cafeaua te va energiza cu siguranță. Dar ce tip de cafea îți oferă cel mai intens aport de energie? Te ajutăm noi!
Răspunsul este simplu: cofeina. Practic, cofeina acționează în corpul tău ca un compus care te informează când e momentul să dormi sau să stai treaz. Acest compus se numește adenozină. Dacă nivelul de adenozină din creier și din măduva spinării este prea scăzut, aceasta îi transmite corpului prin intermediul receptorilor că este timpul să doarmă. Cofeina simulează efectele adenozinei. Pe scurt, cofeina îți face corpul să creadă că are încă suficientă adenozină pentru ca tu să poți sta treaz. Este bine de știu că efectul cofeinei diferă de la o persoană la alta.
Să începem cu tipurile de cafea. Ce tip de cafea îți dă cea mai multă energie? Depinde de la o persoană la alta, însă practic se rezumă la cantitatea de cofeină. Cea mai tare cafea te va energiza cel mai bine. În general, cafelele cu cel mai mare raport cafea-apă sunt considerate cele mai tari. Dat fiind că aceste cafele conțin cea mai mare cantitate de cafea, ele conțin și cea mai multă cantitate de cofeină. Cel mai concentrat tip de cafea este ristretto, în care se regăsește cea mai mare concentrație de cofeină. Însă un lungo este mai mare și, prin urmare, conține mai multă cofeină decât un ristretto. În funcție de concentrația de cofeină, cele mai tari tipuri de cafea sunt:
1. RISTRETTO
2. ESPRESSO
3. LUNGO
4. FLAT WHITE
5. CAPPUCCINO
6. LATTE
7. LATTE MACCHIATO
Cu cât cantitatea de cafea pură este mai mare, cu atât e mai mare cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă. Un Latte Macchiatto mare preparat cu un singur shot de espresso va conține mai puțină cofeină decât un Lungo deoarece Latte Macchiato conține mult lapte.
O capsulă L’OR conține aproximativ 60-120 mg de cofeină. Această concentrație depinde de compoziția blendului. Blendurile L’OR care conțin mai multă cafea robusta au, în medie, un conținut de cofeină mai mare. Blendurile L’OR care conțin doar cafea arabica au, în medie, un conținut de cofeină mai redus.
01 Procesul de prăjire
Boabele de cafea prăjite intens au un gust mai pronunțat, dar conțin mai puțină cofeină. În timpul procesului de prăjire nivelul cofeinei se reduce. Astfel, pe măsură ce timpul de prăjire este mai mare, boabele se vor remarca printr-un nivel mai scăzut al cofeinei.
02 Tipul de boabe
Boabele de cafea Robusta au un conținut de cofeină aproape dublu față de boabele Arabica.
03 Metoda de preparare
Durata de preparare a cafelei este un indicator al conținutului de cofeină. O infuzie îndelungată a cafelei poate crește nivelul de cofeină.
Ai nevoie de o cafea tare ca să îți începi ziua în forță? La L’OR, folosim intensitatea pentru a indica cât de aromată este cafeaua. Intensitatea nu este asociată implicit cu nivelul de cofeină, ci se referă la tăria și bogăția de arome percepută. O intensitate mai mare înseamnă o cafea mai tare.
01 L’OR ESPRESSO RISTRETTO – INTENSITATE 11
Acest Ristretto îți va captiva simțurile. Complex și cu aromă de nuci, tinde spre perfecțiune. O ceașcă mică de cafea tare. Gustul bogat din Ristretto se datorează exclusiv boabelor de cafea Arabica.
02 L’OR ESPRESSO SUPREMO – INTENSITATE 10
Supremo, puternic și picant, este nemaipomenit datorită notelor complexe de ciocolată neagră, stejar și nuci, rotunjite cu un strat de cremă pentru o plăcere intensă a cafelei - pentru un espresso desăvârșit.
03 L’OR ESPRESSO FORZA – INTENSITATE 9
Un espresso de rasă pură, cu o intensitate neîngrădită. Aromă complexă de stejar și lemn dulce, iluminată de nuanțe de chihlimbar care dansează pe un strat delicat de cremă.
Capsule din aluminiu L'OR, create pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®*
*Marcă înregistrată a unei terțe părți care nu aparține grupului JACOBS DOUWE EGBERTS.